EN

Afet Sonrası Destek Programı

10-05-2023
Paylaş:

"Lotus Kadın Dayanışma ve Yaşam Derneği" olarak 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin ardından kadın ve çocuklar için çalışmaya devam ediyoruz. Afet Sonrası Destek Programı ile hem Kocaeli’ne gelen depremden etkilenenlere hem deprem bölgesine yönelik destek çalışmaları yürütüyoruz. Dernek çalışmalarımızı "Sivil Toplum için Destek Vakfı" ve "Türkiye Mozaik Vakfı" destekliyor.

GÜVENLİ OYUN ALANLARI

"Afet Sonrası Destek Programını geliştirip bu kapsamda hızla harekete geçerek Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde bir köyde kadın ve çocuklara yönelik çalışma başlattık. Derneğimizin köyde kurduğu oyun alanında çocuklar 1 aydır güvenle oyun oynuyor. Oyun oynamanın iyileştirici etkisiyle afet sonrası travmalara karşı dayanıklı hâle geliyorlar. Çocukların güven ve huzur içinde oyun oynaması ve iyileşmesi köydeki herkesi olumlu etkiledi. En çok da bakım yükünü taşıyan kadınlar için önemli bir rahatlama alanı yaratıyor.

BAKIM YÜKÜNÜ AZALTTIK

Afetlerden en çok kadınlar ve çocukların etkileniyor. Çadır alanında kadınların da iş yükü artıyor. Buna yönelik yaptıkları ihtiyaç tespit çalışması sonucunda kadınların elde çamaşır yıkamasına çözüm olarak çamaşır makinesi temin ederek bir çamaşırhane açtık. Isıtma suyla yapılan banyolar için şofben temin ettik. Ayrıca çadır içlerinin temizliğini kolaylaştırmak için elektrikli süpürgeleri kadınların kullanımına verdik. Derneğimiz, kadınların bakım yükünü azaltırken aynı zamanda yaşadıkları afetin etkilerine, çadır koşullarında kadın sağlığına, güçlenmeye dair eğitim ve bir araya gelme fırsatı sağlıyor. Köyde üretici kadınların desteklenmesi gerekiyor.

GERİ DÖNÜŞLER

"Oyun alanının çok faydasını gördük çocuklarda. Davranışları değişti. çocuklar değişince köydeki herkes de değişti."

“İyi ki varsınız, iyi ki geldiniz. İnsana olan inancımızı geri getirdiniz.”

“Moral oldunuz bize. Kendi kendimize ne yapardık.”

“Böyle kadınla ilgilenen bir şey olması güzel oldu. Hep erkeklerle görüşülür, bize kimse bir şey sormazdı.”

DEPREMİN ARDINDAN YAŞAMI KOLAYLAŞTIRMAK

"Lotus Kadın Derneği" olarak deprem bölgesinden Kocaeli’ne gelenleri de unutmadık! Depremden etkilenen ve Kocaeli’ne gelenler için bir Kocaeli haritası hazırladık! Harita, şehre gelen depremzedeler için hayatı kolaylaştıracak ipuçları içeriyor.

Dernek olarak ayrıca KYK yurtlarına yerleştirilen kadın ve çocuklara yönelik ihtiyaç tespit ve güçlendirme çalışmaları yürütüyoruz. Tespit ettiği ihtiyaçlar doğrultusunda gönüllülerimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Yurtlarda düzenlediğimiz kadın buluşmalarına katılarak “Bize iyi geldi, iyi ki geldiniz.” diyen kadınları, yurt yaşamını iyileştirmek için harekete geçiyoruz.

Dernek olarak deprem sonrası destek faaliyetlerine katılmak isteyenler için eğitimler düzenliyor ve hazırladığımız Psikolojik İlk Yardım Kitapçığını gönüllülere ulaştırıyoruz! Derneğimizin çalışmalarına destek olmak isteyenler, bağış yapabilecekleri gibi gönüllü olarak da çalışmalarımıza katılabilirler.

Afet Sonrası Destek Programı
Bu web sitesi Avrupa Birliği’nin finansal desteği ile UN Women tarafından uygulanan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Güçlü Sivil Alan” projesi kapsamında oluşturulmuştur. Bu web sitesinde ifade edilen görüşler Lotus Kadın Dayanışma ve Yaşam Derneği görüşleridir ve BM Kadın Birimi, Birleşmiş Milletler, bağlı kuruluşları ya da Avrupa Birliği’nin resmi görüşlerini yansıtmamaktadır.