EN

Yakın Partner Şiddetine Karşı 16 Günlük Aktivizm Kampanyası

29-11-2022
Paylaş:

Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle, BM Kadın Birimi tarafından uygulanan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Güçlü Sivil Alan” projesi kapsamında birlikte çalıştığımız Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), 16 Günlük Aktivizm – Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası kapsamında bu yıl yakın partner şiddetine odaklanıyor. 25 Kasım – 10 Aralık 2022 tarihleri arasında düzenlenen kampanya, herkesi UN Women Türkiye Instagram hesabında yakın partner şiddeti ile ilgili testi çözerek farkındalığını artırmaya çağırıyor.  

#SheSaidNo etiketiyle yürütülen kampanya, yakın partner şiddetinin belirtileri ve sonuçlarıyla ilgili farkındalık yaratmayı, şiddetin tespiti ve bununla ilgili nasıl harekete geçileceği konusunda kamuoyunu bilinçlendirmeyi hedefliyor.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye, 2012 senesinden bu yana 16 Günlük Aktivizm çerçevesinde düzenlediği kampanyalar, etkinlikler ve aktiviteler ile Türkiye’de kadınlara yönelik şiddete karşı farkındalık yaratıyor ve herkesi şiddetin önlenmesi için hareketin bir parçası olmaya davet ediyor. 

Kampanya lansmanına katılarak Lotus Kadın olarak yakın partner şiddetine karşı mesajımızı paylaştık:

“Lotus Kadın Dayanışma ve Yaşam Derneği olarak, ilişkilerimizi, şiddet deneyimlerimizi konuşmamız gerektiğine inanıyoruz. Konuştukça anlıyoruz, aslında hepimiz aynı sorunları yaşıyoruz. Ve görüyoruz ki, şiddeti normalleştiren koşullarda büyüsek dahi bu döngüyü kırmak mümkün. Bu amaçla derneğimizde Güvenli İlişki Atölyeleri düzenliyoruz. Bugün, sizlerle atölye katılımcılarımızın gençlere mesajını paylaşmak isterim: “Sevgili Arkadaşım, güvenli ilişki atölyesi, her ne kadar farkında olsam da bazen bilerek düşünmemeye çalıştığım şeyleri fark ettirdi. Her şey fark etmekle başlıyor ve eğer şiddeti tanırsak her şeyin üstesinden gelebiliriz. Burada öğrendiklerimi ömrüm boyunca unutmayacağımı ve kendime değer vermediğim her anı geride bırakacağımı biliyorum. Hissettiklerimizi açığa çıkarmakta zorlanabiliriz ama inan ki konuşmak ve bunları paylaşmaktan vazgeçmemeliyiz.

 

16 Günlük Aktivizm 

16 Günlük Aktivizm - Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası; Birleşmiş Milletler (BM) tarafından küresel ölçekte düzenlenen ve her yıl 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde başlayıp 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar devam eden uluslararası bir kampanyadır.

1991 yılında sivil toplum kuruluşları ve kadın hakları aktivistleri tarafından başlatılan kampanya, günümüzde dünyanın her yerinde kişi ve kurumlar tarafından yürütülüyor, kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için bir platform ve strateji olarak kullanılıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri öncülüğünde düzenlenen kampanya bir yandan sivil toplum girişimini desteklerken diğer yandan kişi ve kurumları, kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet kapsamında farkındalığın artması ve hak savunuculuğu çalışmalarının yoğunlaştırılması için harekete geçmeye çağırıyor.

 

 

Bu web sitesi Avrupa Birliği’nin finansal desteği ile UN Women tarafından uygulanan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Güçlü Sivil Alan” projesi kapsamında oluşturulmuştur. Bu web sitesinde ifade edilen görüşler Lotus Kadın Dayanışma ve Yaşam Derneği görüşleridir ve BM Kadın Birimi, Birleşmiş Milletler, bağlı kuruluşları ya da Avrupa Birliği’nin resmi görüşlerini yansıtmamaktadır.